Laden Concerten
Laden Concerten

« Alle Concerten

  • Dit concert is voorbij.

Verborgen Broederschap

3 november 2022 - 20:00 - 21:15

 

Grote kerk, Epe

In dit kamermuziekprogramma spelen Laurens van Vliet (viool), Galahad Samson (altviool) en Eelco Beinema (cello) drie trio’s van Wolfgang Amadeus Mozart. Wim Steinmann vertelt daarbij een verhaal over Mozart als vrijmetselaar en hoe dat in zijn muziek tot uiting kwam.

Mozart trad in 1784 in Wenen toe tot de Vrijmetselaars en heeft sindsdien verschillende keren gelegenheidsmuziek geschreven voor gebruik in de loge. In diverse composities heeft hij zich laten leiden door de maconnieke gedachtewereld. Bij zijn laatste opera Die Zauberflöte is dat door het verhaal heel duidelijk, bij andere composities blijft dat meer in het verborgene. Het Divertimento voor drie strijkers is zo’n werk.

De titel van het Divertimento is misleidend, want het is een flink werk met grote diepgang. Mozart componeerde het in 1788, na voltooiing van zijn laatste drie symfonieën, voor zijn logebroeder Johann Michael Puchberg. Hij benaderde Puchberg, die textielhandelaar was, vaak als hij in geldnood zat en wellicht was deze compositie een bedankje.

Een directe link met de Vrijmetselarij is moeilijk vast te stellen, maar de keuze van de toonsoort Es majeur kan een aanwijzing zijn. Het getal drie, een belangrijk symbool voor de Vrijmetselaars, speelt een grote rol in dit werk. Niet alleen in het aantal spelers maar ook in de dalende drieklank waar het eerste deel mee opent en de stijgende drieklank aan het begin van het Adagio. In sfeer en zeggingskracht heeft het veel weg van Mozarts laatste drie symfonieën en zijn late strijkkwintetten, die ook vaak met de Vrijmetselaarsgedachten in verband worden gebracht.

Speellijst en kaarten

Donderdag 3 november 20.00 uur
Grote Kerk, Epe
Kaarten >

Zondag 6 november 11.30 uur
Heerenhuyskamerconcerten, Rotterdam
Kaarten binnenkort hier verkrijgbaar >

 

Programma

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791)
Prelude en Fuga nr.1 in d, KV 404a
Adagio in Bes, KV 410
Divertimento in Es, KV 563

Laurens van Vliet – viool
Galahad Samson – altviool
Eelco Beinema – cello en tekst
Wim Steinmann – verteller

 

Gegevens

Datum:
3 november 2022
Tijd:
20:00 - 21:15
Concert Categorie:
Bestel Kaarten Online »

Locatie

Grote kerk, Epe
Beekstraat 1A
Epe, 8162 HA Nederland
+ Google Maps