Domestica Rotterdam bestaat uit leden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en staat onder muzikale leiding van Wim Steinmann. Domestica is een niet-alledaags ensemble. Het zoekt de uitdaging in weinig gespeeld repertoire, ongewone bezettingen en bijzondere locaties of omstandigheden; het liefst in samenwerking met diverse podia en andere kunstvormen.

Opera

Het eerste concert van Domestica vond plaats tijdens Gergiev Festival 1997. Sinds het operadebuut in 2003 volgden Donizetti’s Viva la Mamma met Opera Trionfo, Rembrandts Spiegel van Peter Greenaway met muziek van Vincent Van Warmerdam en i.s.m. Opera O.T. de zeer lovend ontvangen opera Kwasi & Kwame – De zwarte met het witte hart van Jonathan Dove en Arthur Japin. De samenwerking met Opera O.T. werd voortgezet met Le Vin Herbé, een geënsceneerd oratorium van Frank Martin met de première en een aantal voorstellingen tijdens Operadagen Rotterdam 2010. Later is de productie ook elders in Nederland te zien geweest.

Repertoire

Het repertoire dat Domestica uitvoerde in de beginperiode bevatte naast veel Franse Interbellum composities uit het begin van de vorige eeuw (Poulenc, Milhaud, Francais, Ibert, Ravel) ook composities van o.a. Brahms, Mahler, Strawinsky, Schoenberg, Edward Top, Oorebeek, Van Gilse, Loevendie en Zuidam. Op het moment worden in de concerten interessante combinaties ten gehore gebracht van renaissance- en barokrepertoire met hedendaagse werken. Het ensemble was te beluisteren tijdens diverse Gergiev Festivals en series van de Doelen en het Rotterdams Philharmonisch Orkest; en in verschillende musea in Rotterdam, theater Lantaarn/Venster [Rotterdamse School] en in de Burgerzaal van het Rotterdamse Stadhuis. In 2014 en 2015 werden kerstconcerten gespeeld in diverse Rotterdamse kerken met de vertellers Antoine Bodar, Fred van der Hilst en met teksten van Said El Haji.

Familievoorstellingen

Domestica richt zich ook op de jeugd met diverse muziektheaterproducties. Tijdens Gergiev Festival 2008 ging de jeugdvoorstelling Alien en de stille planeet – tekst Sjoerd Kuyper, muziek Vincent van Warmerdam – in première. Sindsdien zijn er veel ‘Aliens’ in de Doelen en in diverse Rotterdamse wijken gespeeld. Voor het Gergiev Festival 2010 en voor diverse Rotterdamse basisscholen hebben we de jeugdproductie We bouwen de stad, met muziek van Hindemith en Almar Kok en tekst van Bibi Dumon Tak, gebracht. In 2011 volgde Soeraki, heldin van de zee, een familievoorstelling die veel gespeeld is als vrije voorstelling en voor scholen. In 2015 volgde Carnaval der Dieren geregisseerd door Elsina Jansen. Vanaf 2005 vonden in Arminius en in de hal van O.T. theater muzikale salons plaats met teksten en muziek i.s.m leerlingen van het Erasmiaans Gymnasium.

Laurenskerkserie

In 2009 ging in de Rotterdamse Laurenskerk een nieuwe Domestica serie van start: Lof & Lust in de Laurens. Onder toenemende publieke belangstelling werd door een tien leden tellend strijkersensemble bekende en onbekende muziek uit barok en renaissance ten gehore gebracht, waarbij verhalen uit de geschiedenis van die tijd – en van de Rotterdammers en ‘hun’ Laurenskerk in het bijzonder – tot leven kwamen. Na succesvolle edities in de afgelopen jaren vierde Domestica Rotterdam in seizoen 2017-2018 het twintigjarig jubileum met de serie Domestica Rotterdam in de Laurenskerk – VRIENDEN. In vier concerten werden alle muzikale vrienden – van componisten, musici tot publiek – in het zonnetje gezet. In één spanningsboog speelde het ensemble oude én hedendaagse muziek, met o.a. nieuwe composities van de Rotterdamse Hans Koolmees en veel muziek van Telemann. Drie auteurs (Kaat Haest, Rebekka de Wit en Sanneke van Hassel) wierpen een eigenzinnige blik op het vriendenthema. Ter afsluiting van de serie werd tijdens Operadagen Rotterdam een mini-opera uitgevoerd De achterblijvers in regie van Elsina Jansen met solisten Henk Neven en Marjolein Niels. De voorstelling werd met veel lof onthaalt.

Op 7 en 8 september 2017 verzorgde Domestica de muzikale begeleiding van In Europa, met tekst van Geert Mak en in regie van Johan Simons. In Europa is de openingsvoorstelling van het nieuwe stadstheater Theater Rotterdam, voortgekomen uit de Rotterdamse Schouwburg, Productiehuis Rotterdam, Ro Theater en met Wunderbaum als alliantiepartner.

Vorig seizoen, 2018-2019 stonden drie verhalende concerten gepland in het kader van 50 jaar wederopbouw van de Laurenskerk onder de titel Geloof, Hoop en Liefde. Verteller Kaat Haest nam het publiek mee in drie verhalende concerten over de drijfveren van componisten en Rotterdammers vandaag de dag. Is de Laurenskerk – na 50 jaar wederopbouw – vandaag nog steeds een symbool van geloof, hoop en liefde? Het eindresultaat was te horen samen met repertoire rondom de Sint-Laurensbasiliek uit Florence op 10 oktober, 14 november 2018 en 16 januari 2019.

Vanaf september 2019 startte de nieuwe verhalende concertserie VROUWEN. Domestica Rotterdam liet zich in vijf concerten inspireren door toonaangevende vrouwen uit heden en verleden. Componistes van Codarts componeerden nieuwe werk en solistes stond in de schijnwerpers.

Seizoen 2020-2021 speelde Domestica een aantal verhalende concerten onder de titel ‘Verborgen’. Verborgen verhalen uit heden en verleden werden gecombineerd met muziek van renaissance tot nu. Diverse talenten van het Prinses Christina Concours en Codarts leverden een bijdrage aan de serie. Centraal stond o.a. een arrangement van delen van Bachs Das wohltemperierte Klavier.

In 2021-2022 neemt Domestica het operarepertoire onder handen. Een nieuwe versie van Mozarts Il re pastore wordt gemaakt en delen uit diverse bel canto opera’s worden tot een nieuw geheel gesmeed.