Laden Concerten
Laden Concerten

« Alle Concerten

Geluiden uit het concentratiekamp

11 november - 14:30 - 17:30

 

Breepleinkerk

 

Geluiden uit het concentratiekamp
Dit is het verhaal van Etty Hillesum, een vrouw die prachtig en openhartig verwoord heeft wat de omstandigheden van de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging met haar deden. Met haar nagelaten dagboekaantekeningen en brieven wist ze talloze mensen te inspireren. Eelco Beinema stelde speciaal voor dit optreden een verhaal samen, gebaseerd op de brieven die Etty Hillesum vanuit kamp Westerbork (en vanuit Amsterdam over Westerbork) schreef. Kaat Haest zal dit indrukwekkende verhaal vertellen bij de uitvoering van Olivier Messiaens Quatuor pour la fin du temps (Kwartet voor het einde der tijden). Messiaen componeerde dit kwartet in een gevangenkamp en daar, nog tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd het ook voor het eerst uitgevoerd.

 

Rondleiding Orgelzolders Breepleinkerk
In 2006 wordt in de Breepleinkerk in Rotterdam-Zuid een bijzondere ontdekking gedaan. Schuin boven het imposante orgel blijken onderduikruimten te zijn waar in de Tweede Wereldoorlog zeven joodse mensen verborgen zaten. De bewijzen liggen nog op de houten vloer: verpakkingen van etenswaren, snoeppapiertjes, lucifers, kledingstukken, een blikje met kooltjes, een klein gebroken lampje… In deze kerk, met deze bijzondere historie, plannen wij dit concert. Na afloop van het optreden volgt een lezing over de orgelzolders en is er gelegenheid om de onderduikplek te bekijken.

Kaartverkoop
Kaarten voor het concert ‘Geluiden uit het concentratiekamp’ kosten € 25,- per stuk.
Kaarten voor de lezing met rondleiding* naar de Orgelzolders zijn UITVERKOCHT.**

* Let op: de Orgelzolders zijn alleen via een smalle trap te bereiken, waardoor de rondleiding niet geschikt is voor mensen die slecht ter been zijn. Het is wel mogelijk om alleen de lezing op de begane grond bij te wonen. Vanwege de kleine ruimte, is de capaciteit van de lezing met rondleiding naar de orgelzolder zeer beperkt.

**De lezing met rondleiding is op dit moment uitverkocht. Heeft u wel interesse? Mail dan naar fien@domesticarotterdam.nl en dan plaatsen we u op een wachtlijst. Bij voldoende animo organiseren wij een extra lezing met rondleiding voorafgaand aan het concert. Deze start dan om 12.30 uur en is om 14.00 uur afgelopen.

Heeft u wel kaarten, maar bent u toch verhinderd? Laat het spoedig weten in een e-mail naar fien@domesticarotterdam.nl, want dan kunnen wij andere bezoekers op de wachtlijst gelukkig maken met de kaarten.

Programma
Olivier Messiaen (1908 – 1992)
Quatuor pour la fin du temps (Kwartet voor het einde der tijden)
Met verhaal over Etty Hillesum en na afloop een lezing met rondleiding naar de Orgelzolders.

14.30 uur – aanvang concert ‘Geluiden uit het concentratiekamp’
15.45 uur – gratis koffie en thee voor alle bezoekers, gelegenheid om na te praten
16.15 uur – aanvang lezing met vanaf +/- 17.00 uur de rondleiding
17.30 uur – einde

Uitvoerenden
Domestica Rotterdam
Laurens van Vliet – viool
Eelco Beinema – cello en tekst
Jan Willem Nelleke – piano
Mutsumi Watanabe – klarinet
Kaat Haest – verteller

Locatie en bereikbaarheid
Breepleinkerk.
Entree via Randweg 109, 3074 BK Rotterdam.
Tram 2 en 25 & bus 75 en 175 stoppen direct naast de kerk. Halte Breeplein.
Parkeergelegenheid is beperkt en kan alleen in de omliggende straten.

Gegevens

Datum:
11 november
Tijd:
14:30 - 17:30
Concert Categorie:
Concert Tags:
, ,
Bestel Kaarten Online »

Locatie

Breepleinkerk
Randweg 109
Rotterdam, 3074 BK Nederland
+ Google Maps