Laden Concerten
Laden Concerten

« Alle Concerten

 • Dit concert is voorbij.

Het verdronken land van Doggerland

13 april 2023 - 20:00 - 22:15

 

In de muzikaal-beeldende voorstelling Het verdronken land van Doggerland gaat muziekensemble Domestica Rotterdam ver terug in de tijd, tot wel een miljoen jaar geleden. De bodem van de Noordzee stond nog droog en vormde het prehistorische Doggerland. De muziekvoorstelling wordt vergezeld door zandtekeningen van Rosa van der Vijver en een soundscape van William Bakker. Conservator Luc Amkreutz en archeoloog Arnold Carmiggelt vertellen u meer over Doggerland door middel van een korte lezing en een documentaire.

 • speeldata: donderdag 13 april 2023
 • tijd: 20.00 – 22.15 uur (deur open vanaf 19.30 uur, zie ook het programma)
 • locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

Tickets bestellen

Tickets voor deze avond kunt u bestellen via de ticketwebsite van het Rijksmuseum van Oudheden.

 • regulier ticket: € 20
 • leden vriendenvereniging RoMeO en studenten: € 15 (beperkte voorraad)

Lezing en documentaire

Tijdens het eerste deel van de avond houdt Luc Amkreutz (RMO-conservator collectie Prehistorie) een korte lezing over Doggerland en de sporen die daarvan nog zijn terug te vinden op de zeebodem en langs de kust. Aansluitend ziet u een korte documentaire over de Doggerland-vondsten van de Maasvlakte en de steentijd-bewoning van Rotterdam, ingeleid door Arnold Carmiggelt (hoofd Archeologie gemeente Rotterdam).

Muziek en zandkunst

Na pauze speelt Domestica Rotterdam de muzikaal-beeldende voorstelling Het verdronken land van Doggerland. Onder leiding van Wim Steinmann komt Doggerland tot leven via werk van Jean-Féry Rebel (Cahos, uit Les Élémens), Johann Sebastian Bach (een selectie uit de Goldbergvariaties, bewerkt voor strijkers), Claudio Monteverdi (Lamento della ninfa, bewerkt voor viool solo en strijkers) en Charles Ives (The unanswered question), verbonden door een sfeervolle soundscape van William Bakker. Tijdens de muziek strooit en schuift zandkunstenares Rosa van der Vijver zand op een lichtplaat. Zo laat ze op een groot scherm Doggerland verschijnen in een visueel spektakel, een schouwspel tussen licht en donker.

Programma

 • 20.00 – 20.05 uur: welkom door Wim Weijland, directeur Rijksmuseum van Oudheden
 • 20.05 – 20.20 uur: Doggerland – verdwenen wereld in de Noordzee, korte lezing door Luc Amkreutz, conservator collectie Prehistorie Rijksmuseum van Oudheden
 • 20.20 – 20.45 uur: Doggerland en Rotterdam, introductie en vertoning korte documentaire door Arnold Carmiggelt, hoofd Archeologie gemeente Rotterdam (BOOR)
 • 20.45 – 21.15 uur: pauze
 • 21.15 – 22.15 uur: Het verdronken land van Doggerland, muzikaal beeldende voorstelling door Domestica Rotterdam, William Bakker en Rosa van der Vijver

Repertoire

Jean-Féry Rebel (1666 – 1747) – ‘Cahos’, uit: Les Élémens
Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) – selectie uit: ‘Goldbergvariaties’, bewerkt voor strijkers
Claudio Monteverdi (1567-1643) – Lamento della ninfa, bewerkt voor viool solo en strijkers
Charles Ives (1874 – 1954) – The unanswered question
William Bakker – Soundscape

Het verdronken land van Doggerland kwam tot stand met dank aan de Stichting Archeologie in het Maasmondgebied en 150 jaar Vooruit Nieuwe Waterweg.

Gegevens

Datum:
13 april 2023
Tijd:
20:00 - 22:15
Concert Categorie:
Bestel Kaarten Online »