Laden Concerten
Laden Concerten

« Alle Concerten

  • Dit concert is voorbij.

Verborgen broederschap (uitgesteld)

18 oktober 2020 - 13:00 - 13:45

 

Heerenhuys

Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen wordt dit concert uitgesteld. Een nieuwe datum wordt later bekend gemaakt. Alle kaartkopers ontvangen per e-mail bericht van de organisatie van de Heerenhuyskamerconcerten met meer informatie.

 

In het kader van de serie ‘Verborgen’ spelen Laurens van Vliet (viool), Galahad Samson (altviool) en Eelco Beinema (cello) in het Heerenhuys muziek van Mozart. In Mozarts composities zijn aanwijzingen verborgen, die wijzen op een link met de gedachtewereld van de Vrijmetselaars.

 

Programma

Mozart trad in 1784 in Wenen toe tot de Vrijmetselaars en heeft sindsdien verschillende keren gelegenheidsmuziek geschreven voor gebruik in de loge. In diverse composities heeft hij zich laten leiden door de maconnieke gedachtewereld. Bij zijn laatste opera Die Zauberflöte is dat door het verhaal heel duidelijk, bij andere composities blijft dat meer in het verborgene. Het Divertimento voor drie strijkers is zo’n werk.

De titel van het Divertimento is misleidend, want het is een flink werk met grote diepgang. Mozart componeerde het in 1788, na voltooiing van zijn laatste drie symfonieën, voor zijn logebroeder Johann Michael Puchberg. Hij benaderde Puchberg, die textielhandelaar was, vaak als hij in geldnood zat en wellicht was deze compositie een bedankje.

Een directe link met de Vrijmetselarij is moeilijk vast te stellen, maar de keuze van de toonsoort Es majeur kan een aanwijzing zijn. Het getal drie, een belangrijk symbool voor de Vrijmetselaars, speelt een grote rol in dit werk. Niet alleen in het aantal spelers maar ook in de dalende drieklank waar het eerste deel mee opent en de stijgende drieklank aan het begin van het Adagio. In sfeer en zeggingskracht heeft het veel weg van Mozarts laatste drie symfonieën en zijn late strijkkwintetten, die ook vaak met de Vrijmetselaarsgedachten in verband worden gebracht.

 

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791)
Divertimento in Es, KV 563
Allegro
Adagio
Menuetto (Allegretto) – Trio
Andante
Menuetto (Allegretto) – Trio I – Trio II
Allegro

Bezetting Domestica: Laurens van Vliet (viool), Galahad Samson (altviool), Eelco Beinema (cello)

 

Praktische informatie

Dit concert duurt 45 minuten en wordt twee maal uitgevoerd op zondag 18 oktober om 11.30 en 13.00 uur in de reeks Heerenhuyskamerconcerten in Dudok in Het Park bij de Euromast (Baden Powellaan 12, 3016 GJ Rotterdam).
Losse kaarten zijn verkrijgbaar via de website van de Heerenhuyskamerconcerten.
Vanwege de aangescherpte corona-maatregelen en de 1,5 meter opstelling is de capaciteit zeer beperkt.
Het dragen van een mondkapje wordt geadviseerd.

 

Gegevens

Datum:
18 oktober 2020
Tijd:
13:00 - 13:45
Concert Categorieën:
, ,
Concert Tags:
, ,
Bestel Kaarten Online »

Locatie

Heerenhuys
Baden Powelllaan 12
Rotterdam, 3016 GJ Nederland
+ Google Maps
Site:
Bekijk de site van Locatie