Laden Concerten

Verborgen broederschap

18 oktober - 11:30 - 12:30

Heerenhuys

In het kader van de serie ‘Verborgen’ spelen Laurens van Vliet (viool), Galahad Samson (altviool) en Eelco Beinema (cello) in het Heerenhuys muziek van Mozart. In Mozarts composities zijn aanwijzingen verborgen, die wijzen op een link met de gedachtewereld van de Vrijmetselaars.

 

Programma

Mozart trad in 1784 in Wenen toe tot de Vrijmetselaars en heeft sindsdien verschillende keren gelegenheidsmuziek geschreven voor gebruik in de loge. In diverse composities heeft hij zich laten leiden door de maconnieke gedachtewereld. Bij zijn laatste opera Die Zauberflöte is dat door het verhaal heel duidelijk, bij andere composities blijft dat meer in het verborgene. Het Divertimento voor drie strijkers is zo’n werk.

De titel van het Divertimento is misleidend, want het is een flink werk met grote diepgang. Mozart componeerde het in 1788, na voltooiing van zijn laatste drie symfonieën, voor zijn logebroeder Johann Michael Puchberg. Hij benaderde Puchberg, die textielhandelaar was, vaak als hij in geldnood zat en wellicht was deze compositie een bedankje.

Een directe link met de Vrijmetselarij is moeilijk vast te stellen, maar de keuze van de toonsoort Es majeur kan een aanwijzing zijn. Het getal drie, een belangrijk symbool voor de Vrijmetselaars, speelt een grote rol in dit werk. Niet alleen in het aantal spelers maar ook in de dalende drieklank waar het eerste deel mee opent en de stijgende drieklank aan het begin van het Adagio. In sfeer en zeggingskracht heeft het veel weg van Mozarts laatste drie symfonieën en zijn late strijkkwintetten, die ook vaak met de Vrijmetselaarsgedachten in verband worden gebracht.

Mozarts Adagio en fuga nr. 1 in d verbindt dit optreden met de andere concerten in onze serie ‘Verborgen’. Mozart ontleende de fuga namelijk aan Bachs Das wohltemperierte Klavier (boek 1, nummer 8 in dis, BWV 853), waarvan wij delen uitvoeren in de Laurenskerk in een speciaal voor ons geschreven arrangement.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791)
Adagio en fuga nr. 1 in d, KV 404a
Adagio
Fuga

Divertimento in Es, KV 563
Allegro
Adagio
Menuetto (Allegretto) – Trio
Andante
Menuetto (Allegretto) – Trio I – Trio II
Allegro

Bezetting Domestica: Laurens van Vliet (viool), Galahad Samson (altviool), Eelco Beinema (cello)

 

Praktische informatie

Dit concert wordt uitgevoerd op zondag 18 oktober om 11.30 uur in de reeks Heerenhuyskamerconcerten in Dudok in Het Park bij de Euromast (Baden Powellaan 12, 3016 GJ Rotterdam).
Losse kaarten zijn vanaf 2 oktober verkrijgbaar via de website van de Heerenhuyskamerconcerten.
Vanwege de 1,5 meter opstelling is de capaciteit zeer beperkt. Houd onze website, nieuwsbrief en social media in de gaten voor de start kaartverkoop.

 

Concertinformatie

Datum:
18 oktober
Tijd:
11:30 - 12:30
Concert Categorie:
Concert Tags:
, ,
Bestel Kaarten Online »

Locatie

Heerenhuys
Baden Powelllaan 12
Rotterdam, 3016 GJ Nederland
+ Google Maps
Kaarten:
https://www.heerenhuyskamerconcerten.nl/