Rotterdams ensemble gespecialiseerd in theatrale muziekprojecten

Dit concert kon helaas niet plaatsvinden door aanscherping van de maatregelen. Er wordt een nieuwe datum geprikt in 2021.

Zondag 18 oktober spelen Laurens van Vliet (viool), Eelco Beinema (cello) en Galahad Samson (altviool) in de serie Heerenhuyskamerconcerten twee concerten. Zij voeren het Divertimento in Es van Mozart uit. In deze compositie zijn aanwijzingen verborgen, die wijzen op een link met de gedachtewereld van de Vrijmetselaars. Lees hieronder het verhaal bij dit concert. Meer informatie en kaarten via de website van de Heerenhuyskamerconcerten.

Mozart trad in 1784 in Wenen toe tot de Vrijmetselaars en heeft sindsdien verschillende keren gelegenheidsmuziek geschreven voor gebruik in de loge. In diverse composities heeft hij zich laten leiden door de maconnieke gedachtewereld. Bij zijn laatste opera Die Zauberflöte is dat door het verhaal heel duidelijk, bij andere composities blijft dat meer in het verborgene. Het Divertimento voor drie strijkers is zo’n werk.

De titel van het Divertimento is misleidend, want het is een flink werk met grote diepgang. Mozart componeerde het in 1788, na voltooiing van zijn laatste drie symfonieën, voor zijn logebroeder Johann Michael Puchberg. Hij benaderde Puchberg, die textielhandelaar was, vaak als hij in geldnood zat en wellicht was deze compositie een bedankje.

Een directe link met de Vrijmetselarij is moeilijk vast te stellen, maar de keuze van de toonsoort Es majeur kan een aanwijzing zijn. Het getal drie, een belangrijk symbool voor de Vrijmetselaars, speelt een grote rol in dit werk. Niet alleen in het aantal spelers maar ook in de dalende drieklank waar het eerste deel mee opent en de stijgende drieklank aan het begin van het Adagio. In sfeer en zeggingskracht heeft het veel weg van Mozarts laatste drie symfonieën en zijn late strijkkwintetten, die ook vaak met de Vrijmetselaarsgedachten in verband worden gebracht.

 

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791)
Divertimento in Es, KV 563
Allegro
Adagio
Menuetto (Allegretto) – Trio
Andante
Menuetto (Allegretto) – Trio I – Trio II
Allegro

Bezetting Domestica 
Laurens van Vliet - viool
Galahad Samson - altviool
Eelco Beinema - cello

 

Praktische informatie

Dit concert duurt 45 minuten en wordt twee maal uitgevoerd op zondag 18 oktober om 11.30 en 13.00 uur in de reeks Heerenhuyskamerconcerten in Dudok in Het Park bij de Euromast (Baden Powellaan 12, 3016 GJ Rotterdam).
Kaarten kosten € 7,50 en zijn verkrijgbaar via de website van de Heerenhuyskamerconcerten.
Vanwege de aangescherpte corona-maatregelen en de 1,5 meter opstelling is de capaciteit zeer beperkt, dus bestel snel. Het dragen van een mondkapje wordt geadviseerd.