Rotterdams ensemble gespecialiseerd in theatrale muziekprojecten

Beeldende kunst en muziek in samenwerking met Galerie Atelier Herenplaats

Klank en Kleur is van start! Ter ere van het 30-jarig jubileum van galerie atelier Herenplaats zijn wij een bijzondere samenwerking aangegaan. In zes video’s, een podcast, een tentoonstelling en een live concert nemen we het publiek mee in een muzikaal verhaal over de bijzondere beeldende talenten van Herenplaats.

Video’s

In een reeks video’s zetten wij kunstenaars van Herenplaats muzikaal in het zonnetje. Onze musici werden uitgenodigd om een kunstenaar van Herenplaats uit te kiezen en daarbij een muzikale uitvoering te verzorgen. Jan Willem Nelleke besloot zelfs een speciale compositie voor de gelegenheid te schrijven. Opgesteld tussen de kunstwerken in de galerie namen we de uitvoering op. Als voice-over vertelt woordkunstenaar Christopher Blok over de kunstenaars.

Bekijk de video’s hieronder of in deze playlist op YouTube.

Podcast

In de Podcast Klank en Kleur kom je meer te weten over Herenplaats, outsider-art en de muziek van Domestica.

Tentoonstelling Klank en Kleur

Op 1 april om 17.00 uur opent in galerie atelier Herenplaats de tentoonstelling Klank en Kleur. Bekijk de kunstwerken samen met onze video’s. Te zien tot en met 28 mei in de galerie (Schietbaanstraat 1, Rotterdam; maandag – zaterdag 13.00 – 17.00). Meer informatie en actuele openingstijden via de website van Herenplaats.

Concert

Zondag 12 juni van 11:30 – 12:30 uur voeren wij een deel van de muziek van Klank & Kleur uit in het Heerenhuys. Galerie Atelier Herenplaats neemt enkele kunstwerken mee voor de gelegenheid.
Kaarten à € 7,50 per stuk zijn te bestellen via Heerenhuyskamerconcerten.


Donatie

Klank en Kleur is grotendeels tot stand gekomen dankzij vrijwillige inzet van diverse mensen. Wilt u dit project ondersteunen? Doe dan een donatie. Wij zorgen dat het geld bij de makers en betrokkenen van Klank en Kleur terecht komt.

Doneer via deze iDeal betalingslink (het bedrag kunt u zelf kiezen) of maak een bedrag over naar: NL74 INGB 0006 6606 48 t.n.v. Stichting Domestica Rotterdam o.v.v. donatie Klank en Kleur.

Galerie Atelier Herenplaats is het Rotterdams centrum voor kunstenaars met een bijzonder verhaal. Het atelier biedt 45 beeldende talenten met een verstandelijke beperking of psychiatrische achtergrond een opleiding en werkplek. De kunstenaars participeren daarnaast in een verscheidenheid aan projecten in samenwerking met andere instellingen uit Rotterdam en exposeren in binnen- en buitenland. Zo groeit de aandacht voor – en emancipatie van – deze kunstenaars. In 2022 viert Herenplaats haar 30-jarig jubileum met een aantal activiteiten, waaronder Klank en Kleur i.s.m. Domestica. Nieuwsgierig? Iedereen is van harte welkom om een bezoek te brengen aan de galerie en het atelier aan de Schietbaanstraat 1 te Rotterdam! Meer informatie via de website van Herenplaats.

Video’s

In de kunstwerken van Antoine Monod de Froideville spelen contrasten en tegenpolen een grote rol. Laurens van Vliet koos de Passacaglia van Biber bij zijn kunstwerken. De virtuositeit en de verschillende variaties op een thema in deze muziek passen mooi bij de contrasten in het werk van Antoine. 

Kunst: Antoine Monod de Froiville
Muziek: Heinrich Ignaz Franz von Biber (1644-1704) – Passacaglia
Viool: Laurens van Vliet
Vertelling: Christopher Blok
De zee van warme kleuren, maar ook het willen ontworstelen aan het vooropgezette idee van een ding, dier of vorm, zijn elementen uit de kunstwerken van Monique Bouman die Jan Willem Nelleke inspireerden tot het schrijven van de nieuwe compositie ‘Awakening’.
Kunst: Monique Bouman
Compositie: Jan Willem Nelleke – Awakening (nieuwe compositie, speciaal geschreven voor Klank en Kleur)
Altviool: Francis Saunders Cello: Eelco Beinema
Vertelling: Christopher Blok
Reginald Drooduin is geboren in Suriname. In zijn werk komen regelmatig dieren en landschappen voor uit zijn jeugd in Suriname. Opvallend zijn ook de geometrische vormen die hij op zijn schilderijen plaatst. Wim Steinmann en Harke Wiersma spelen met het grote contrast tussen hun instrumenten, de piccolo en contrabas. Met de muziek van Bach en Dragonetti lijken de dieren, natuur en geometrie uit de schilderijen van Drooduin tot leven te komen.
Kunst: Reginald Drooduin
Muziek: Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) – ‘Sarabande’ uit: Solo fluitsonate op piccolo Domenico Dragonetti (1763 – 1846) – selectie uit 12 Waltzes voor contrabas Bach – ‘Andante’ uit: Fluitsonate in e voor piccolo en contrabas
Piccolo: Wim Steinmann Contrabas: Harke Wiersma
Vertelling: Christopher Blok
Brenda van Vliet experimenteert volop, door niet één maar zestien schetsen volledig uit te werken en bepaalde thema’s keren steeds terug, waaronder de natuur, de dierentuin, maar ook abstracte onherkenbare vormen. Honeggers Sonatine voor viool en cello bevat een bepaalde speelsheid, maar tegelijkertijd onderliggende diepgang, die Marie-José Schrijner en Eelco Beinema vonden passen bij de experimenten en thema’s van Brenda’s kunst.
Kunst: Brenda van Vliet
Muziek: Arthur Honegger (1892 – 1955) – Sonatine voor viool en cello, H. 80
Viool: Marie-José Schrijner Cello: Eelco Beinema
Vertelling: Christopher Blok
Prokofjev’s Sonate voor twee violen volgt de structuur van een Sonata da chiesa, een compositievorm uit de barokperiode. De strakke structuur in het werk komt ten goede van de verhalende kwaliteit van deze muziek. Structuur is ook een belangrijk onderdeel van de kunstwerken en het leven van Jeroen Pomp. Zijn opsommingen van bijvoorbeeld bepaalde diersoorten liggen aan de basis van zijn kleurrijke vertellingen.
Kunst: Jeroen Pomp
Muziek: Sergej Prokofjev (1891 – 1953) – Sonate voor twee violen
Viool: Laurens van Vliet en Annerien Stuker
Vertelling: Christopher Blok
Livia Dencher schept op een zeer zorgvuldige manier een heel eigen droomwereld. De opbouw is volgens coulissen en elke tekening of schilderij heeft dezelfde elementen. Veronika Lenartova koos bij het werk van Livia de Sonate voor altviool, speciaal voor haar gecomponeerd door de Slowaakse Ilja Zeljenka. De compositie deed de in Slowakije geboren Veronika denken aan de werelden die de verschillende kunstenaars van Herenplaats creëren. Samen met Babette van den Berg voeren zij daarna de speelse Madrigalen van Bohuslav Martinu uit.
Kunst: Livia Dencher
Muziek: Ilja Zeljenka (1932 – 2007) – Sonate voor altviool solo Bohuslav Martinů (1890 – 1959) – 3 Madrigalen, H.313
Viool: Babette van den Berg Altviool: Veronika Lenartova
Vertelling: Christopher Blok