Rotterdams ensemble gespecialiseerd in theatrale muziekprojecten

Reis met Mozart af naar Wenen en de geheimen van de vrijmetselaars

Laurens van Vliet (viool), Galahad Samson (altviool) en Eelco Beinema (cello) spelen op de Weekend van de Romantische Muziek in het Heerenhuys. Op het programma staat Mozart’s Divertimento in Es. In deze compositie zijn aanwijzingen verborgen, die wijzen op een link met de gedachtewereld van de Vrijmetselaars.

Zondag 22 augustus 14.30 & 15.30 uur
Bezetting Domestica:
Laurens van Vliet (viool), Galahad Samson (altviool), Eelco Beinema (cello)
Locatie: Heerenhuys, Baden Powelllaan 12, 3016 GJ Rotterdam
Gratis kaarten zijn nu verkrijgbaar via de website van de Dag van de Romantische Muziek.

Toelichting op het programma

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791)
Divertimento in Es, KV 563

Mozart trad in 1784 in Wenen toe tot de Vrijmetselaars en heeft sindsdien verschillende keren gelegenheidsmuziek geschreven voor gebruik in de loge. In diverse composities heeft hij zich laten leiden door de maconnieke gedachtewereld. Bij zijn laatste opera Die Zauberflöte is dat door het verhaal heel duidelijk, bij andere composities blijft dat meer in het verborgene. Het Divertimento voor drie strijkers is zo’n werk.

De titel van het Divertimento is misleidend, want het is een flink werk met grote diepgang. Mozart componeerde het in 1788, na voltooiing van zijn laatste drie symfonieën, voor zijn logebroeder Johann Michael Puchberg. Hij benaderde Puchberg, die textielhandelaar was, vaak als hij in geldnood zat en wellicht was deze compositie een bedankje.

Een directe link met de Vrijmetselarij is moeilijk vast te stellen, maar de keuze van de toonsoort Es majeur kan een aanwijzing zijn. Het getal drie, een belangrijk symbool voor de Vrijmetselaars, speelt een grote rol in dit werk. Niet alleen in het aantal spelers maar ook in de dalende drieklank waar het eerste deel mee opent en de stijgende drieklank aan het begin van het Adagio. In sfeer en zeggingskracht heeft het veel weg van Mozarts laatste drie symfonieën en zijn late strijkkwintetten, die ook vaak met de Vrijmetselaarsgedachten in verband worden gebracht.

 

Praktische informatie

Dit concert vindt twee maal plaats tijdens het Weekend van de Romantische Muziek in het Heerenhuys. Reserveer op deze pagina een gratis ticket voor het concert om 14.30 of om 15.30 uur. Het ticket geeft ook toegang tot het festivalterrein. Let op! Een coronatoegangsbewijs is verplicht. Lees hier meer daarover.