Rotterdams ensemble gespecialiseerd in theatrale muziekprojecten
Corinne Heyrman tijdens haar optreden met Domestica Rotterdam 2019 © Hélène van Domburg Fotografie

Drie vragen aan… Corinne Heyrman. Corinne is de eerste tekstschrijver en verteller in de serie VROUWEN. Ze zal samen met ons optreden op 16 oktober in de Laurenskerk met het programma Anna Magdalena Bach.

1

Vertel eens iets over jezelf: wie is Corinne?

Ik ben schrijver en ik breng die teksten ook graag op een podium. Ik probeer in mijn werk altijd een verhouding aan te gaan met de maatschappij, zo werkte ik al in gevangenissen, woonzorgcentra en asielzoekerscentra. Ik ben twee jaar geleden vanuit Antwerpen naar Eindhoven verhuisd, geëmigreerd als het ware.

2

Waar gaat je verhaal voor Domestica over?

Het gaat over vrouwen die in de schaduw van hun man leven, over vastgeroeste ideeën, over de delicate zoektocht naar balans en gelijkheid.

3

Vond je iets opmerkelijk aan het leven van Anna Magdalena Bach?

Er zijn veel dingen die voor mij, als vijfentwintigjarige vrouw anno 2019, heel irreëel aandoen. Dat ze maar liefst dertien (!) kinderen kreeg, waarvan er zeven op jonge leeftijd stierven. Dat een lichaam dertien kinderen kan baren vind ik knap, dat iemand zeven sterfgevallen kan verwerken vind ik ongelofelijk. Ik vind het verbazingwekkend dat hun dochters geen onderwijs kregen, ook geen muzikaal onderwijs. Dat Anna Magdalena Bach, de vrouw van een beroemd componist, uiteindelijk in heel erbarmelijke omstandigheden sterft. Het zijn dingen die, met de bril van nu, heel gek aanvoelen. Het was natuurlijk een andere tijd en een ander gewoontepatroon, maar het is wel een interessante aanleiding om de vraag te stellen: waar staan we nu?