Rotterdams ensemble gespecialiseerd in theatrale muziekprojecten

Maak kennis met Elena Peeters! Elena is de verteller bij het concert rondom ‘Mona Lisa’ op woensdag 11 december in de Laurenskerk Rotterdam. We stelden haar drie vragen:

1

Wie is Elena?

Ik ben theatermaker en actrice, dat is het meest voor de hand liggende antwoord.
Toch hou ik het liever op ‘verbeeldenaar’; als theatermaker word je opgeleid om meer te zien dan de mensen rondom je. Ik zie het als mijn taak om die andere blik op de wereld te verspreiden. Op een podium, maar vooral ook in het leven van alledag. In de supermarkt, op familiefeesten, in de trein.

2

Waar ga je 11 december over vertellen?

Het meest bekeken, beschreven, geparodieerde schilderij ter wereld heeft een rijke geschiedenis achter zich, compleet met diefstallen en drukke speculaties over wie er nu eigenlijk op dat schilderij staat. Ik probeer me voor te stellen hoe het moet geweest zijn voor de vrouw in kwestie om te gaan zitten op het moment dat de eerste penseelstreken werden gezet, lang voor er sprake was van alle heisa die zou volgen.

3

Kan Mona Lisa een voorbeeld zijn voor vrouwen?

We weten erg weinig over wie de vrouw op het schilderij was of hoe ze in het leven stond. Of ze een voorbeeld kan zijn voor andere vrouwen is wat dat betreft moeilijk te beantwoorden. Wél heel inspirerend vind ik hoe een beeltenis van een vrouw eeuwen later nog steeds onderworpen wordt aan zoveel speculaties, en dat het mysterie nooit helemaal zal zijn opgelost. Leve de twijfel!