Rotterdams ensemble gespecialiseerd in theatrale muziekprojecten

In de aanloop naar de eerste concerten in de Laurenskerk sinds de Corona-crisis vertellen wij over de voorbereidingen. Onze artistiek leider en dirigent Wim Steinmann blogt over het denken in mogelijkheden en de impact van de situatie op de concerten op zaterdag 4 juli.

Ricercar

De Ricercar uit ‘Das Musikalisches Opfer’ van Bach is de eerste compositie die Domestica weer live gaat laten klinken in de Laurenskerk.

Ricercare betekent ‘onderzoeken’ en dat is wat we deden.........

Thema Ricercare

Thema Ricercar

Concert met 1,5 meter afstand

We zijn op onderzoek gegaan naar de eerste mogelijkheid om weer voor publiek op te treden. Met een beperkte hoeveelheid publiek, dat dan ook 1,5 meter uit elkaar moet plaatsnemen, spelen we het concert drie keer. In het hart van de kerk wordt gemusiceerd met het publiek er omheen zodat we dezelfde intimiteit  hopen te bereiken die men van onze concerten in de Laurenskerk gewend is.

Voor de musici geldt ook deze afstand van 1,5 meter ten opzichte van elkaar. Dit is wel even iets anders dan normaal. Onder normale omstandigheden willen we lekker dicht bij elkaar zitten om elkaar goed te kunnen horen, zien en muzikaal aan te voelen. Het zal met afstand daardoor veel ruimtelijker gaan klinken. We zijn benieuwd naar het effect hiervan in de prachtige akoestiek van de kerk. Bij de repetities zullen we dus moeten gaan wennen aan het op meer afstand van elkaar spelen. Aangezien Domestica altijd op zoek is naar ongebruikelijke en avontuurlijke uitdagingen zal dat best gaan lukken.

Programma

Het programma dat we gaan spelen is ook typisch Domestica met originele composities, maar ook met bewerkingen van o.a. vocale renaissance composities van Tomás Luis de Victoria en Carlo Gesualdo da Venosa. Deze arrangementen, van onze eigen Jan Willem Nelleke, staan bijna altijd wel op onze programma’s. Wel anders is deze keer is dat er geen verteller en solisten zijn, maar wel een gevarieerd programma met composities uit verschillende Europese landen.

Eindelijk weer live muziek!

Sinds half maart heeft live muziek met publiek bijna niet meer geklonken in concertzalen en theaters. De Domestica musici kijken er naar uit om weer live te gaan optreden en trappelen van ongeduld om ons publiek dit weer te laten meemaken.

Overigens.... In september a.s. starten we weer met onze concertserie in de Laurenskerk met als thema ‘Verborgen’ met de woordkunstenaar Elena Peeters die verhalen zal vertellen. Jonge talentvolle solisten, winnaars van Prinses Christina Concours, zullen met ons gaan optreden.

Tot ziens op 4 juli!

Wim Steinmann