Rotterdams ensemble gespecialiseerd in theatrale muziekprojecten
Wim Steinmann dirigeert Domestica Rotterdam 2020 © Hélène van Domburg Fotografie

Seizoen 2019-2020 staat helemaal in het teken van VROUWEN. Waarom? Artistiek leider Wim Steinmann beantwoord drie vragen over de aankomende verhalende concertserie.

1

Waarom is het thema van de serie ‘Vrouwen’?

In 2019 is het 100 jaar gelden dat vrouwen kiesrecht kregen in Nederland en dat is een goede aanleiding voor een serie concerten met vrouwelijke componisten, solisten en schrijvers/vertellers. We kozen in de serie voor sterke vrouwen zoals Clara Schumann, Anna Magdalena Bach, Lucrezia Borgia, Mona Lisa en natuurlijk mag de heilige maagd Maria niet ontbreken.

Vrouwelijke componisten komen aan bod zoals Clara Schumann, Barbara Strozzi, Elisabeth Jacquet de la Guerre, Sofia Goebaidoelina, Kaija Saariaho.

Maar ook vrouwelijke Codarts studenten zoals Natalia Chareckaja, Nadia Marak, Marianthie Makropoulou schrijven korte nieuwe composities speciaal voor ons ensemble.

2

Wat kan het publiek verwachten van de verhalende concerten?

Het zijn altijd concerten van 5 kwartier zonder pauze maar wel met de traditionele nazit met publiek en uitvoerenden. De schrijvers/vertellers komen allen uit Vlaanderen en hebben woordkunst, een studie die bij ons niet bestaat, gestudeerd in Antwerpen. Corinne Heyrman, Kristin Van Der Voort en Elena Peeters schrijven bij de muziek mooie verhalen en vertellen die op verschillende locaties in de kerk.

3

Welke muzikale samenwerkingen gaat het ensemble aan?

We gaan samenwerken met de RPHO concertmeester Marieke Blankestijn in Bach’s vioolconcert in a mineur én Bach’s dubbelconcert samen met onze eigen Marie-José Schrijner. De mezzosopraan Veerle Sanders zal tweemaal met ons optreden, eerst in het Clara Schumann concert in september en in november in het Lucrezia Borgia programma waar ze naast aria’s van Barbara Strozzi ook o.a. enkele Händel aria’s zal zingen. In december gaat het over de Mona Lisa, en speelt de nieuwe RPHO solofluitiste Joséphine Olech Franse muziek van Blavet, Debussy, en Gounod. Het concert in januari 2020 is wederom een herhaalde samenwerking met de Laurenscantorij met als thema De heilige maagd Maria.