Rotterdams ensemble gespecialiseerd in theatrale muziekprojecten
Sopraan Veerle Sanders vertolkt Clara Schumann bij Domestica Rotterdam © Hélène van Domburg Fotografie

We stellen drie vragen aan mezzosopraan Veerle Sanders, tevens de verteller in het verhalende concert Clara Schumann op zondag 22 september in de Fenix Music Factory.

1

Was je al bekend met Clara Schumann?

Ik was wel bekend met werk van haar man, Robert Schumann. Clara kende ik wel van naam als componiste en natuurlijk als ‘vrouw van..’ maar om mijzelf zo te mogen verdiepen in haar levensverhaal, haar muziek én in haar relatie met Robert, maakt dat ik van Clara een enorme fan ben geworden. Een sterke, muzikale vrouw met een vooruitstrevende instelling (gezien de tijd waarin ze destijds leefde).

2

Welke muziek ga je zingen?

Ik ga muziek zingen uiteraard gecomponeerd door Clara zelf, muziek geschreven door haar man, en muziek van Brahms, destijds de beste vriend van de familie Schumann.

3

Kunnen vrouwen een voorbeeld aan Clara nemen?

Absoluut.
Zelfs tegenwoordig, in 2019, is er nog steeds veel ongelijkheid tussen mannen en vrouwen.
We hebben het hier over vooroordelen, oneerlijke uitbetalingen of discriminatie op de werkvloer. Clara bevond zich in een mannenwereld en haar muzikaal talent was vele malen groter dan van veel mannelijke tijdgenoten. Iedereen kent Robert Schumann of Brahms, Clara is bij het grote publiek altijd vrij onbekend gebleven.
Belangrijk is voor vrouwen ook in deze tijd, dat je opkomt voor je rechten als vrouw, je niet laat ondersneeuwen en nog belangrijker; dat vrouwen elkaar niet afvallen.